2022-03-10 08:12:59• hírek • Szatmár.ro

Nem lett reggelre 11 lej az üzemanyag literenkénti ára

Valóságos pánikszerű tömegpszichózis söpört végig tegnap az országon: egy, a közösségi médiában megjelent Bihar megyei benzinkúton készült fotó hatására nagyon hamar üzemanyag-vásárlási láz tört ki az emberek körében.

Miután az egyik belényesi (Bihar megye) MOL-partner benzinkút 11 lejre emelte a benzin és a gázolaj árát, az erről készült fotó futótűzként terjedt a közösségi médiában, az emberek pedig megrohamozták az üzemanyagtöltő-állomásokat. A bejegyzéshez hamar mindenféle álhírek is társultak, állítólagos hivatalos drágításokról, üzemanyaghiányról.


Az energiaügyi miniszter minderre már szerda este reagált a közösségi médiában, elmondva: Semmi ok nincs pánikra és a töltőállomások megrohamozására, mert Románia üzemanyag-ellátása zavartalan. Bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy a délután folyamán tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. 'Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!' – írta a miniszter.

Mindezek után Nicolae Ciucă miniszterelnök ellenőrzéseket rendelt el a töltőállomásoknál – közölte szerda este Dan Cărbunaru kormányszóvivő, aki leszögezte, indokolatlan az üzemanyagok drágulása Romániában. „Az országnak elegendő üzemanyagkészlete van. (...) A kormány nem tűr el semmilyen spekulációs kísérletet” – jelentette ki.

Csütörtök reggel a Versenytanács is reagált a szerdai jelenségre: figyelemmel kísérik az üzemanyagpiacot, és vizsgálják azokat a helyzeteket, amikor gazdasági indoklás nélkül meredeken emelkedtek az árak.

„Nehéz és ingatag nemzetközi helyzetről van szó, amelyet főként az ukrajnai orosz agresszió leküzdésére hozott gazdasági intézkedések hoztak létre. Viszont az indokolatlan áremelés szankciókat vonhat maga után” – mondta Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke, aki azt javasolja fogyasztóknak, hogy az Üzemanyagár-figyelő alkalmazás segítségével kövessék a benzinkutak árait és ne dőljenek be a közösségi médiában terjedő álhíreknek.

Szatmárnémetiben jelenleg a 95-ös benzin 7,96 lej és 8,43 lej között mozog a különböző kutakon, míg a Prémium benzint 8,11 lej és 9,09 lej között lehet beszerezni.

A standard gázolaj 7,98 lej és 9,03 lej közötti áron érhető le, míg a prémium gázolajat 8,34 lej és 9,53 lej között találjuk meg a kutakon. Kisebb sorok a reggeli órákban is voltak még a város töltőállomásainál. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: